Web Page Builder

-

april 2017

.
Drukke tijden in onze tuin

april 2017

We zijn nu echt begonnen met de werkzaamheden in onze tuin. Onze radijsjes en wortelen hadden we al gezaaid maar nu was het tijd om enkele planten te zetten in onze tuin. De meester bracht twee soorten aardbeiplanten , gewone sla en veldsla, een tomatenplant en prei mee. We vochten bijna om zelf te mogen planten. Nadien hebben we bloempjes in een bloembak gezeten zaaiden we tuinkers. Ieder kreeg ook een eigen potje waar we een zaadje van de zonnebloem mochten in zetten. Na de nodige aanvulling met potgrond en alles nog eens goed gegoten te hebben wachten we vol ongeduld op de eerste resultaten.

Naar het bos en de moestuinen

maart 2017

Ook in de lente gaan we samen met de klas van juf Ibe naar het bos. De meester had weer heel wat leuks te vertellen. We maakten kennis met munt dat mooi te vinden was op het pleintje voor de oude kerk. Ook andere dingen werden bekeken maar vandaag hadden we vooral enkele boeiende spelletjes die te maken hadden met het leven in het bos. Juf Ibe had net als bij de herfstwandeling nog een mooie rebus klaar waar we al wat we leerden nog eens konden testen. Nadien kregen we omdat we zo flink waren nog wat tijd om nog wat te ravotten in het bos.


Naar de markt

maart 2017

We leerden deze weken ook over de markt. We hadden het over een schoenenverkoper, een bloemenverkoper, een wafelverkoper, een kippenkraam, een klerenverkoper, een viskraam en nog anderen kramen. Dit mochten we dan ook nog in het echt bekijken op de wekelijkse markt. Dat duurde wel eventjes omdat de meester niet elke vrijdag op school aanwezig is en dan is het net markt in Sint-Agatha-Berchem. Nu kon het dus wel en na een rondleiding bij alle aanwezige marktkraampjes kocht de meester voor de twee klassen een zak vol aardbeien welke we dan in de klas mochten opeten. Lekker!

Choco of kaas? Dansatelier

22 maart 2017

Dansatelier Choco of kaas?
Op 22 maart mochten we met de eerste en de tweede klas naar een dansvoorstelling in de Kroon.
We maakten kennis met de non verbale lichaamstaal aan de hand van artistieke voorstellingen en projecten waar podiumkunsten en educatie dicht bij elkaar liggen. We combineren zeer herkenbare, natuurlijke bewegingen met een zeer abstracte bewegingstaal. 
Choco of kaas? Het is een speelse, fijne en interactieve voorstelling waar ‘kiezen-willen-mogen-moeten-krijgen-hebben’ onderzocht wordt en vorm krijgt in beweging en beeld.
Dafne Maes en Danaé Bosman toonden ons een voorstelling waar we een stukje mochten meedoen met de leuke productie waarin we al de facetten tegenkwamen van dansen.


Sobere maaltijd

Vasten 2017

Ook dit schooljaar houden we tijdens de veertigdagentijd voor Pasen een sobere maaltijd. Het is telkens voor een goed werk en er werd gekozen voor een project uit Colombia. Het ging over een weeshuis waar de kinderen naar school moesten die 10 kilometer verder lag. De kinderen van onze school betalen een bijdrage voor de soep en het stuk brood en met dat geld worden er fietsen aangekocht die dan kunnen dienen als transportmiddel om gemakkelijker in school te raken. Een fiets kost ongeveer 70 euro. Ik denk dat we met ons gebaar wel een 10-tal fietsen kunnen schenken.
Bednet-Pyjamadag

17 maart 2017

Bednet-Pyjamadag
Vrijdag 17 maart was het behalve koffiestop in onze school ook de Pyjamadag. Dan mochten alle kinderen en de juffen/meesters in hun pyjama naar school komen. Ik was er zelf niet maar onze klas was prima in orde. Samen met meester Filippo maakten ze een echte mooie foto die ze dan opstuurden naar Bednet. Ik heb hem wel niet gevonden op de website maar ik kan hem hier wel tonen. De kinderen moesten niet zomaar met de pyjama naar de klas komen. Zo steunen we samen Bednet. Een organisatie die ervoor zorgt dat langdurig zieke kinderen, van thuis uit, gewoon mee in de klas kunnen zitten.  

Werken in onze klastuin

maart 2017

Jullie zijn er nog niet van op de hoogte maar we zijn nu al enkele weken bezig aan onze klastuin. Onze klastuin is niet erg groot maar we zullen er toch wel wat aardig werk aan hebben om hem goed te onderhouden. De eerste weken hebben we het onkruid verwijderd en moesten we op zoek achter onze tuinkabouter. Die hebben we inmiddels gevonden. Daarna hebben we er nog wat goede tuingrond bij gedaan en deze gemengd met de andere grond. We merkten al heel wat pieren. Dat is een teken dat onze grond heel goed is. Op een andere dag hebben we reeds radijsjes en wortels gezaaid. Deze week zullen we nog een aantal planten aanplanten. Nu nog elke dag gieten en we hopen tijdens dit trimester nog heel wat te oogsten.PLAYBACK

24 februari 2017

Na een onderbreking van een jaar hadden we dit jaar dan weer onze playbackshow. Net als de twee vorige edities had deze plaats in de gemeentelijke feestzaal. Die was weeral te klein want sommige ouders hadden zelfs geen zitplaats.  Het werd weer een mooie show waar alle klassen van de lagere school en de juffen van de kleuterklassen hun steentje bijdroegen. De bijdrage ging naar het werk van “kom op tegen kanker”. Zeker wel een goed project omdat dat voor ons geen onbekend project is waar we zelfs als school mee te maken hebben.

Jeugdboekenmaand

23 februari 2017

De maand maart is de jeugdboekenmaand. Vorige jaren hadden we een jeugdboekenweek maar gelukkig is dit veranderd in een jeugdboekenmaand. Zo kunnen we een hele week bezig zijn met acties rond kinderboeken. We zijn wat vroeger gestart met de jaarlijkse toffe activiteit van de Berchemse Bibliotheek .Dit omdat alle scholen van de gemeente aan bod moeten komen. We waren de eersten die met onze klas en de klas van juf Nancy naar een leuke vertelling mochten. Nadat bibliothecaris Hugo de vertelling inleidde kregen we een interactieve vertelling van verteller Wim Collin. Hij leidde ons door een verhaal over een prinses die meer wou dan maar gewoon prinses wou zijn. De kinderen mochten mee spelen in het verhaal en we zagen zelf Edassa als de prinses. Ook anderen kinderen kregen enkele leuke rollen als meespelende acteurs. Nadien mochten we een mooie overtekening maken . Bedankt Hugo voor deze leuke activiteit.

Carnaval

22 februari 2017

Vrijdag voor het carnavalverlof wordt er normaal verkleed naar de school gekomen. Dat zou niet anders zijn mocht er niet de playback zijn. Zo kregen de kinderen de kans om op woensdag verkleed naar school te komen. We zagen allerlei mooie personages verschijnen in onze klas. Ik zag piraten, tovenaars, indianen, krachtpatsers en nog andere leuke verschijningen in onze klas. Bijna iedereen was mooi verkleed en zij die het vergeten hadden werden voorzien van de nodige attributen. Gek hoor om voor zulke kinderen te moeten lesgeven.

Meester op de fiets

20 februari017

Maandag 20 februari mochten wij met onze klas deelnemen aan een leuke activiteit. Samen met de klas van juf Ibe werden we met de bus afgezet aan de parking van Decathlon in Anderlecht. Daar werden we door een aantal sportmonitoren verdeeld in twee groepen. Een groep dit minder goed was in fietsen en een grotere groep die het fietsen behoorlijk beheerste. Er werden bepaalde technieken aangeleerd. Dit ging van simpel op de fiets stappen tot het rijden over allerlei hindernissen. Sommige kinderen dachten echt dat fietsen voor hen geen probleem was maar deze oefeningen voor fietsvaardigheden liet hen wel terug op beide voeten (lees wielen) staan. Zo is het helemaal niet simpel om handen uit te steken als je moet afslaan, te remmen wanneer het nodig is en vele andere dingen. Het was echt wel leerzaam en sommigen zullen zeker nog wat moeten oefenen.

Huldiging André Jaquemyns

31 januari 2017

Misschien weten jullie niet goed wie mijnheer Jaquemyns is. Hij zit in het schoolbestuur en werkt volledig vrijwillig voor onze school. Zijn specialiteit is alles dat te maken heeft met bouwen. Zo zijn de meeste nieuwe realisaties gebeurd onder zijn goedkeurend oog.
Ook dat is de kardinaal opgevallen. Hij werd daarvoor onlangs beloond of laten we liever zeggen geëerd.André ontving het gouden Sint-Romboutskruis van Monseigneur De Kesel voor 40 jaar bestuurslid in onze raad van bestuur. Wij wensen André hartelijk te danken voor deze jarenlange inzet voor onze school.

Aiko en Elmer op bezoek

25 januari 2017

We zijn dit schooljaar met vijftien kinderen gestart in onze klas. Spijtig genoeg zijn er na dag twee al drie verdwenen omdat ze een te moeilijke verbinding hadden met onze school. Onlangs vertrok Pauline naar Tanzania voor drie jaar samen met haar familie.
Twee van de vier brachten ons vorige woensdag een bezoekje. Jelmer en Aiko hadden een dag verlof in hun school en zo kwamen ze eens een voormiddag op bezoek bij hun vroegere klasgenootjes. De meester wist er van en het was voor de hele klas een echte verrassing. Ze deden mee met de taalles en de hadden hun turnkledij mee om samen te turnen. Ook bij het hoekenwerk waren ze goed actief. Op het einde kregen we nog allemaal een stukje taart en ze zijn met grote spijt terug naar huis gekeerd. Die zien we zeker nog wel eens terug.

Naar de onderwijsbeurs 

28 januar 2017

Vrijdag had ik de tweejaarlijkse afspraak in Utrecht om me te verdiepen in de nieuwe materialen van het onderwijs. Dit was in de grote jaarbeurs in Utrecht en kan je vergelijken met  een beurs zo groot als het   autosalon met alleen maar materialen voor de basisschool school. Je vindt er nieuwigheden die jammer meestal wel wat geld kosten. De meeste uitgevers van schoolboeken zijn aanwezig en ook heel wat computerfirma’s tonen hun nieuwste snufjes. Eén van de vele nieuwigheden zijn de 3Dprinters en ik denk dat het geen vijf jaar zal duren of er zal in elke school wel een exemplaar staan. Zelf ging ik naar een meeting over Wetenschap en techniek. Daar werden we opgewacht door Diederik Jekel. Dat  is een wetenschapsjournalist, schrijver en presentator. Hij is regelmatig te gast in ‘De wereld draait door’ en presenteert wetenschappelijke programma’s zoals ‘De kennis van nu’ bij NTR op NPO 2. Jekel is tevens schrijver van boeken, columns en filmscenario’s. Voor de speelfilm ‘Homies’ ontving hij als medescenarioschrijver een ‘Gouden Pen’. In 2016 wint hij met een score van 137 de Nationale IQ-test. Eigenlijk een vrij bekende Nederlander die op dit moment ook te zien was in Wie is de Mol (editie Nederland) Deze kon ons echt wel boeien en motiveren om wat te doen rond wetenschap en techniek in onze klas.
Verder ging ik ook rond in een innovatieronde waar enkele standhouders vertelden over hun bijdrage op de beurs. Het was een echte boeiende dag waarbij ik bij de treinreis naar huis toe heel wat documentatie die ik meebracht kon verslinden. Ik zie me daar binnen twee jaar teruggaan maar ik hoop toch wel wat collega’s mee te nemen.

Meester Beke

10 januari 2017

Op 1 januari namen we afscheid van meester Beke. Dat was mijn eerste directeur van de Sint-Albertusschool. Ik schreef de volgende woorden als afscheidstoespraak.

Beste familie, beste mensen,
Ik sta hier vandaag bij jullie om ook namens de Sint-Albertus en de Sint-Jozefsschool te getuigen bij het heengaan van meester Beke.
Even zenuwachtig als vierendertig jaar geleden waar ik me toen moest aanmelden bij de directeur van de Sint-Albertusschool in Sint-Agatha-Berchem. Ik oefende de hele week om zeker geen verkeerd woord te zeggen....

Pauline vertrekt naar Afrika

24 december 2016

Na het kerstverlof zullen we met nog een kindje minder zitten in onze klas want Pauline vertrekt samen met haar ouders, broer en zus naar Tanzania. Ze blijft daar drie jaar omdat de pap daar gaat werken. Ook mama hoopt en denkt dat ze daar werk zal vinden. Ondertussen mag Pauline naar een internationale school en zal ze in het Engels les krijgen. Omdat we dat allemaal een beetje triestig vinden dat ze weg gaat hebben we de laatste dag een leuk pannenkoekenfeest gehouden met als dessert een lekkere appeltaart. Iedereen lustte wel drie pannenkoeken en Pauline kreeg enkele mooie geschenkjes waar ze zeker gehecht zal aan blijven. De meester sprak met de mama af om ons zeker niet te vergeten en Pauline toch wel enkele berichtjes te laten versturen. We hopen echt dat ze dit zal doen.

Trainworld

24 december 2016

Op vrijdag 9 december gingen we samen met de klas van juf Ibe naar Trainworld in Schaarbeek.
Train World is een het spoorwegmuseum welke we vroeger vonden in Brussel Noord maar dan nog tien keer beter en uitgewerkt volgens de modernste methodes. Het is het uitstalraam voor de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen.
We ontdekten  er de mooiste en meest unieke stukken uit de geschiedenis van de Belgische spoorwegen. Met behulp van een stickerboek en met meester Vic, Juf Ibe, meester Kries, Juf Brenda en mevrouw Brusselmans als gids ontdekten we daar  het boeiende verhaal van de trein door de eeuwen heen met een blik op de toekomst. vlakken. De kinderen van de tweede klas waren erg geboeid door alles wat ze meemaakten in dit prachtige museum. Ze zullen beslist vragen om nog eens terug te gaan met de mama of papa, opa of oma.

De warmste week

24 december 2016

Vrijdag voor het kerstverlof kon juf Sylvie de leerkrachten warm maken voor de warmste week ten voordele van het goede doel. Zij koos voor Kom op tegen Kanker omdat ook wij in onze schoolomgeving daar mee te maken hebben. Het begon met een ontbijt voor de leerkrachten en eindigde met een mini-kerstmarkt waar we allerlei knutselwerkjes en lekkernijen konden kopen. Heel deze actie leverde een kleine 700 euro op. Proficiat!

Zo slim als een ezel

8 december 2016

Als je weer eens iets fout hebt gedaan zeggen ze: je bent zo dom als een ezel. Maar ezels zijn niet dom, ze moeten alleen uitvinden hoe alles werkt. Wie niet slim is, moet slim worden.
Ezel ontsnapt uit het weeshuis waar hij stenen moet sjouwen en erg vies eten krijgt.
Achtervolgd door het vervelende duo Bijl en Hak reist hij langs vreemde plaatsen, bewoond door merkwaardige figuren. Hij vliegt op een Zaagvogel en in een Helikopterstoel. Hij trekt de Stoute Schoenen aan, schrikt van Tasman, valt in een ravijn en leest een voorspelling in de sterren. Hij wordt verkocht aan een heel onprettig circus, moet afgeschoten worden door een kanon en middendoor gezaagd.
Zijn leventje lijkt ten einde, maar uiteindelijk is hij slim genoeg geworden om het allemaal op te lossen.

Waar is de Sint?

7 december 2016

Een deel van de vragen in de Sinterklaasquiz was een fotovraag waar je moest raden waar we sinterklaas en zwarte piet hadden tegengekomen. Ik wil jullie die fotoronde niet besparen. Klik er maar even op zodat je dit beter kunt bekijken.

Grote sinterklaasquiz

4 december 2016

Vrijdag hebben we met zijn allen de sint ontvangen. Maar omdat we nogal ongeduldig waren hadden de meesters en de juffen een grote quiz ineen gestoken. De hele school werd in 24 ploegjes verdeeld en elke meester of juf moesten zorgen voor elk twee groepjes zodat er eerlijk werd gespeeld. De kinderen kregen vraagjes over de sint, over de juffen en de meesters, over foto’s van de juffen en de meesters als ze jong waren en over plaatsen waar de sint was in de klas. Ondertussen werd er met pijltjes gegooid en mochten er uit elke groep iemand komen om zoveel mogelijke soorten speelgoed op te noemen. We waren zo intens bezig dat we de sint en zijn helpers niet zagen binnenkomen. Gelukkig hadden we ondertussen ook nog een heel leuk liedje geleerd dat we samen konden zingen. De sint vond ons allemaal heel sympathiek en hij beloofde om in de klas iets leuks achter te laten. Na de komst van deze heiige man deden we dan verder om nog meer punten te verdienen voor onze quiz. Het waren eigenlijk geen punten maar niknakken. We verdienden er heel veel zodat ieder kind in de groep er heeft van kunnen snoepen. 

Ook juf Hilde is komen vertellen.

4 december 2016

In een van de vele brieven van de sint stond geschreven of juf Hilde soms geen goed boek over de sint had om te komen voorlezen. Dat moesten we natuurlijk eerst gaan vragen en ze ging wel onmiddellijk akkoord. Het duurde wel een paar dagen om een gaatje in haar agenda te vinden maar donderdag is ze dan toch gekomen met een prachtig boek : Mini piet. Het gaat over Sep die Zwarte Piet wil worden?  Eigenlijk heeft Sint al heel veel helpers, maar in het Sinterklaasboek van juf Hilde krijgt Sep een kans! Het was een leuk en grappig verhaal

Voorleesweek

 25 november 2016

Deze week werden er op woensdag ouders en grootouders uitgenodigd om te komen voorlezen in de klassen. Ook in onze klas hadden we een mama die kwam voorlezen. De mama van Pauline vertelde ons twee verhaaltjes. Vooral het eerste verhaaltje werd met open mond beluisterd. Het ging over Jenna die  elke nacht uit haar bed moet om te plassen. Dan roept ze mama om mee te gaan. Maar papa vindt dat Jenna nu wel groot genoeg is om alleen uit bed te komen en geeft haar een zaklamp. Die nacht gaat Jenna op stap met haar zaklamp. Onderweg trapt ze op een slang, staat ze op de staart van een draak, kietelt er iets harigs aan haar voet en voelt ze een dikke, natte kikker. Denkt ze, tot ze goed kijkt met de zaklamp. Ze geraakt helemaal alleen in de badkamer, maar den terugweg is wel iets moeilijker. Het is echt een spannend verhaal uit een boek met mooie illustraties.

Naar het bos

22 november 2016

Samen met de klas van juf Ibe vertrokken we vandaag naar het Wilderbos voor onze herfstwandeling. Deze klasuitstap was al enige weken geleden gepland maar telkens door het slechtere weer afgelast. Vandaag kozen we een schitterende middag uit. Het was echt aangenaam vertoeven in dit mooie bos. Meester Kries gaf als een volleerde gids uitleg en alle kinderen luisterden boeiend naar de uitleg. Hier en daar moesten de kinderen herhalen wat ze nu kenden over het rietveld als filter, de klimop, de verdiepingen van het bos, de varens, de beuk en de eik en nog vele andere leuke weetjes. De tijd vloog en het laatste half uur had juf Ibe toffe opdrachtjes waar we met raadsels, vraagjes en zoekertjes al het geleerde toetsten. We zullen tijdens de herfst zeker moeten terugkomen.

Sinterklaas slaapt in onze klas

22 november 2016

.Een week geleden kreeg Pauline een brief waarin Sinterklaas vroeg om in onze klas te mogen slapen tot 6 december. Dit mocht en ondertussen verblijft hij al enkele dagen in onze klas. We maakten een slaapkamertje tussen de kast en de verwarming zodat het niet kan opvallen als er andere kinderen in onze klas komen. Dat lukt ons aardig want in de school blijft het een geheim. Niemand mag weten dat de heilige man bij ons slaapt elke nacht. We krijgen dan ook elke dag een briefje waar hij ons van alles laat doen.Vrijdag vroeg hij om enkele tekeningen omhoog te hangen en maandag moesten enkele kinderen een zaklamp meebrengen want het licht in onze klas gaat 's nachts niet. Pauline en Luca zorgden hiervoor. Vandaag moesten we zijn kamertje in orde brengen want hij was deze morgen snel moeten vertrekken.We zijn benieuwd wat hij er van vond en wachten echt al op een nieuw berichtje.

De nieuwe website

21 november 2016

Vanaf zondag is de nieuwe website van meester Kries online. Je vindt er de onderverdeling terug van de blog en de oefeningen voor de kinderen zijn iets uitgebreider in beeld en voorzien van een foto waarop je kan klikken om direct aan de slag te kunnen. Het is eigenlijk een examenonderwerp van de avondschool waar de meester al enige jaren naar toe gaat en waar hij met het ontwerpprogramma Mobirse het ding vond waar hij toch al lang naar zocht. Eenvoudig maar ruimte voor eigen creativiteit. Ga er maar gerust even neuzen...

Naar juf Marieke en Senne

16 november 2016

Misschien is het jullie al opgevallen dat juf Marieke  niet meer op school is. Ze wordt vervangen door juf Sara, de juf die de meester een maand verving op vrijdag. Juf Marieke is sinds kort bevallen van een zoontje Senne en ik mocht samen met juf Isabelle en juf Yana haar gaan bezoeken. Het is een heel leuk kereltje die na wat geween mooi in slaap viel zodat we rustig konden napraten met onze collega.

Een brief voor Pauline

15 november 2016

Gisteren kreeg Pauline een brief van Sinterklaas. Hij vroeg in die brief of hij in onze klas mocht blijven slapen. Dat moest zij aan de meester eerst vragen. De meester en de kinderen vonden dat een reuzefijn idee. Maar zou mevrouw Brusselmans dit wel willen. Mag er zo maar iemand in de school blijven slapen? Pauline en Nada gingen het haar vragen. Ze was onmiddellijk akkoord. Nu moeten we er voor zorgen dat de sint een goede slaapplaats krijgt in de klas. We moeten ook nog zorgen voor een teken op de deur. In de brief stond dat Pauline voor een tekening van de mijter aan de deur moest hangen. We brengen dit zo snel mogelijk in orde. Je hoort nog van ons.

Helm op Fluo Top

3 november 2016

Helm Op Fluo Top is een gratis verkeersproject waarmee alle Vlaamse basisscholen het dragen van een fietshelm en fluokledij op een leuke en eenvoudige manier kunnen aanmoedigen.
Door fluo en/of een helm te dragen op weg naar school, kunnen leerlingen stickers verzamelen en zo sparen voor leuke beloningen.
Dit schooljaar kunnen leerlingen met hun kaart gratis naar het Serpentarium in Blankenberge en naar ZOO Antwerpen of Planckendael.
Daarnaast vallen er nog een aantal klasuitstappen naar ZOO Antwerpen of Planckendael te winnen, mét rondleiding en mogen enkele gelukkige scholen het bezoek van de ijskar van IJsboerke verwachten
Ook onze klas doet mee aan deze verkeersveiligheidcampagne.
Uiteraard zijn fluokledij en een fietshelm niet voldoende om veilig naar school te gaan. Als ouder of school kunnen we al heel wat doen:

Halloween

1 november 2016

Vrijdag mochten de kinderen verkleed naar de klas komen voor Halloween. Daar deden we samen met de klas van juf Ibe niet echt griezelig maar probeerden via een cluedospel de kinderen iets bij te brengen over planlezen. De lievelingsdraak van de meester was vermoord en we moesten zoeken welke griezelig persoon dit deed, met welk wapen die het deed, waar en wanneer het juist plaats vond; Vermits we in de w.o.-lessen leerden over planlezen kregen de kinderen een plan mee waar ze tips vonden over wie het niet deed, over waar en wanneer het gebeurde en wie het was. Zo konden ze mogelijke daders, plaatsen, tijdstippen en wapens uitsluiten om de eigenlijke dader te vinden. Het was een boeiende zoektocht die echt in de smaak viel. De foto’s werden wat geboycot door de moordenaar maar je zal het wel hier mee moeten doen. Spijtig genoeg ben ik vergeten een foto te nemen van alle verkleedde kinderen.

Scholenloop

1 november 2016

Het is al een tijdje geleden maar we namen met onze klas deel aan de jaarlijkse scholenveldloop. Het was al twee weken verschoven naar 11 oktober en we kregen er in de plaats een zonnige dag bij. Alle jongens en meisjes waren super gemotiveerd om samen met zevenhonderd andere kinderen mee te doen. Iedereen ging winnen maar natuurlijk kon dat niet echt. Luca die deed het wel en ook daarmee waren we allen erg blij. Ook hadden we enige toptienplaatsen. Goed bezig mannen en madammen!

Naar het kerkhof

27 oktober 2016

Donderdag gingen we met de klas van juf Ibe naar de kerkhoven van Sint-Agatha-Berchem. We stopten eerst aan het oude kerkhof in de Groendreef. De meester liet ons in het midden van het kerkhof het monument van de gesneuvelde soldaten zien van de inwoners die honderd jaar geleden stierven uit onze gemeente. Van enkele onder hen kan je nu nog straten zien die naar hen genoemd zijn. Ook vielen de oude grote graven op.Daarna trokken we naar het nieuwe kerkhof waar we ook het columbarium zagen waar de urnen bewaard worden van mensen die verast werden. Ook hadden we oog voor de talrijke grafstenen op dit mooi verzorgd kerkhof. Ook namen we wat tijd om stil te staan bij de zoveel overleden mensen.

De Olympische spelen

26 september 2016

De Olympische spelen zijn al een maand achter de rug en zelfs de paralympics zijn al een tijdje voorbij maar toch vonden we dat we daar niet bij stil mochten staan op onze school. Maandag hebben we kennis gemaakt met heel wat speciale sporten. Sommigen van die sporten deden we dan met een beperking omdat we zouden aanvoelen dat ook mensen met een beperking echte sportmensen kunnen zijn. Het was een heel aangename dag. Op het einde kreeg iedere klas een grote medaille.

Eventjes de meester van 5LA

25 september 2016

Donderdag mocht ik in plaats van juf Marieke met de vijfde klas gaan fietsen door de Berchemse gemeente. Het was iets verder dan vorig jaar en we hadden heel wat hellingen te verwerken. Kinderen die regelmatig fietsen hebben daar niet veel last van maar het was dit jaar toch voor enkelen een zeer zware brok. Je zag echt dat kinderen onder andere met te kleine fietsen fietsten of er waren er bij die alleen in hun tuin fietsten. We hebben heel veel moeten stoppen en juf Yana en meester Vic hadden heel wat duwwerk te doen. Verder hadden we af te rekenen met enkele boze mensen aan het Jean Monnetpark die, ze hadden wel gelijk, niet wilden dat we door hun domein reden. Dat deden we ook niet want er werd keurig afgestapt van het begin tot het einde van het domein. Misschien hadden de organisatoren dit wel moeten voorzien. Het was immers zeker voorkomen moesten we er gewoon rond gereden zijn. Hier heb je nog een foto genomen door Leo Jo Estercam. (users.skynet.be/estercam)

Snikheet in onze klas

18 september 2016

Gelukkig is de vorige week weer voorbij maar de hitte in onze klas was echt niet te doen. De meester besloot daarom om de wiskundeles buiten te geven. Hieronder enkele sfeerfoto’s.

Classific’Action

18 september 2016

Maandag gingen we met onze klas naar Classific’Action. Het is net als de vorige maal een doe-tentoonstelling van het Brussels Centrum voor Natuureducatie (BNEC) Deze keer koos voor het thema van classificatie en taxonomie om de kennis van kinderen die in een stad leven over dieren en planten wat uit te breiden.  Zo maakt de tentoonstelling kinderen bewust van de rijke natuur in de stad, waardoor ze zin krijgen die te observeren, te bewaren en te herstellen.
Wanneer je buiten speelt of een wandeling maakt, zie je vast wel eens een dier of een plant die je niet kent. Er bestaan immers enorm veel dieren en planten. Deze biodiversiteit maakt onze wereld juist zo boeiend. Bovendien zijn er nog veel soorten niet ontdekt. Biologen schatten dat er in het totaal tussen de 4 en 100 miljoen levensvormen zijn. Hoe zien we de bomen dan nog door het bos?
Onderzoekers willen niet dat het een warboel wordt. Daarom rangschikken ze al die dieren en planten in groepen. Ze geven ze een plaats in deze indeling door ze met elkaar te vergelijken. Soorten met veel gemeenschappelijke kenmerken zetten ze in een groep bijeen. Soorten die erg verschillen, plaatsen ze ver van elkaar.

Welkom in klas 2 LB

4 september 2016

Welkom in onze nieuwe klas. We begonnen dit schooljaar toch niet zo leuk want na twee dagen zijn er al drie kinderen veranderd van school omdat ze volgens de ouders te ver van school wonen en ze het iets te ingewikkeld vinden om hen naar school te brengen of te komen halen. Dat is natuurlijk mogelijk maar ik ben er toch een heel weekend niet goed van geweest. Dat belet niet dat we er ons met volle moed zullen tegen aanzetten en er een boeiend schooljaar zullen van maken. Op deze foto’s zijn mijn drie verdwenen makkers trouwens nog altijd te zien. Ik wens hen in ieder geval een leuk schooljaar en hopelijk ontmoeten we ze nog op andere momenten.
samen beleven we plezier : we lachen veel  – we maken grapjes – iedereen mag meedoen – we dansen graag – we lachen niemand uit
samen zijn we sterk : we zijn wie we zijn -we durven iets vragen – we zijn trots op onszelf – we geven niet op – we vertellen de waarheid
samen leren we veel : we mogen fouten maken – we proberen nieuwe dingen – we doen ons best – we helpen elkaar – we luisteren naar de anderen

Ons schoollied

1 juni 2016

Geniet hier maar eens van:

Schoolfeest 2016

 1 juni 2016

Niet zo lang geleden hadden wij schoolfeest. Al jaren doen we dit maar dit was voor mij wel de eerste keer dat ik voor een dansje moest zorgen voor mijn kinderen.Geen simpele opdracht maar na wat studiewerk was het me toch gelukt en wonderwel vonden de kids het ook nog een leuk nummertje. Ze deden het voortreffelijk en ook het liedje op het einde was een echt bibbermoment. Hieronder vind je enkele foto’s die genomen zijn door de mama van Amandine.